top of page

Acupunctuur

Wanneer acupunctuur?

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Een lijst daarvan vindt u hier: 

https://www.acupunctuur.nl/pages/indicatielijst-acupunctuur

Er zijn ook aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid kan verminderen of wegnemen.

Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het vaak tot een beter herstel.

Als u een acupunctuurbehandeling ondergaat, zijn de volgende punten van belang:

- Gebruik geen alcohol of drugs voor of na de behandeling.
- Vermijd zo veel mogelijk drukte en stress voor en na elke behandeling.
- Vermijd zo veel mogelijk zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning voor en na de behandeling.
- Zorg dat u iets eet voor de behandeling.

Waarom acupunctuur?

Acupunctuur helpt bij veel klachten. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het geen bijwerkingen heeft. En omdat bij een acupunctuurbehandeling uw gehele energiehuishouding verbetert, zult u zich snel fitter en gezonder voelen.


Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.
 

Acupunctuur wordt vaak aangeboden samen met chinese kruidentherapie. De kruidentherapie ondersteunt het in balans brengen van de energiestromen. 

Principes

Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunst stroomt ‘qi’ door het lichaam in banen die 'meridianen' genoemd worden. Alle meridianen zijn met elkaar verbonden. Alle organen, lichaamsfuncties en de verschillende emoties vallen op hun beurt weer onder de 12 verschillende hoofdmeridianen. Alle acupunctuurpunten corresponderen met bepaalde lichaamsdelen en/of –functies. Wanneer de energiestroom verstoord wordt ontstaan er klachten of ziekte. De acupuncturist kan energie stimuleren, afremmen of harmoniseren. Balans in het lichaam kan worden hersteld door bepaalde punten op de meridianen te prikkelen. Volgens de Chinese tradities behoort er in het lichaam evenwicht te bestaan tussen twee tegengestelde, elkaar aanvullende, krachten: Yin, de vrouwelijke en Yang, de mannelijke kracht. Yin, passief en rustig, vertegenwoordigt donker, kou, vocht en zwelling. Yang, agressief en stimulerend, staat voor licht, warmte, droogte en samentrekking. Verstoring van de balans tussen Yin en Yang kan ziekte en kwalen veroorzaken. 

 

Daarnaast kent de Chinese wetenschap ook nog het systeem van de vijf elementen (cyclus en ritme). De Chinezen hanteren vijf seizoenen die elk verbonden zijn met een element: metaal, water, hout, vuur en aarde. Elk orgaan is verbonden met een van de elementen. verstoringen in de cyclus door oorzaken binnen of buiten het lichaam, verstoren de balans. Dit vraagt om een tegengestelde kracht om het evenwicht te herstellen.

In de praktijk

Het prikkelen van de meridianen kan op verschillende manieren plaatsvinden. De belangrijkste manieren zijn;

 

  • Het plaatsen van steriele (wegwerp)naalden: Afhankelijk van de plaats verschillen zij in dikte en lengte. Bij de ooracupunctuur wordt gebruikt gemaakt van verblijfsnaalden die voor langere tijd blijven zitten.

 

  • Acupressuur of drukpuntmassage: Hierbij wordt met de vingertoppen of nagels (soms ook met de handpalmen, knokkels, ellebogen of voeten) druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam.

 

  • Moxa- of kruidenacupunctuur: Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. Deze behandeling kan in combinatie met naalden gebruikt worden.

 

  • Elektroacupunctuur: Het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwakelektrisch stroompje. De werking wordt vergeleken met Transcutane elektrische zenuwstimulatie of TENS.

 

  • Laseracupunctuur: Het toedienen van een laserlicht op acupunctuurpunten.

 

  • Moderne acupunctuur: Soms wordt moderne meetapparatuur gebruikt om uw energiehuishouding in kaart te brengen. Dit wordt vooral toegepast als naalden niet gebruikt kunnen of mogen worden. 

 

  • Cupping: Bij een behandeling met cupping worden een ronde (glas, aardewerk) bol of kop gebruikt. Door de in de kop aanwezige lucht te verwarmen ontstaat een vacuüm of onderdruk. De vacuümkop wordt direct op de huid gezet en zuigt zich goed vast. De onderdruk stimuleert de onderhuidse doorbloeding en heft blokkades in de energiestroom op.

 

Bij het eerste bezoek aan Ah-shi wordt de algehele gezondheidstoestand bekeken. De therapeut zal vragen stellen over de klachten en het medische verleden. De kleur en vorm van de tong en de tint van de huid wordt bestudeerd. De eetgewoonten, slaappatroon, stoelgang, het functioneren als eenheid van lichaam en geest in het dagelijks leven zoals dagindeling, werkzaamheden, humeur en emotionele toestand wordt besproken. De therapeut gebruikt al deze informatie om de meest effectieve behandeling vast te stellen. Het eerste bezoek duurt waarschijnlijk het langst. Vervolgafspraken zullen tussen de 20 en 40 minuten in beslag nemen, afhankelijk van de klachten.

bottom of page